De diepte in - voorkeursformaten

Data-archieven hanteren vaak een lijst met voorkeursformaten waarin de data aangeleverd moeten worden. De voorkeurslijsten van DANS en 4TU.Centre for Research Data vind je in de document viewer hieronder. Van data die in een voorkeursformaat worden aangeleverd, kan een data-archief zoals DANS en 4TU.Centre for Research Data garanderen dat deze langdurig bewaard worden en ook in de toekomst toegankelijk blijven. Het heeft een reden dat bepaalde data-formaten de voorkeur genieten. Neem bijvoorbeeld de voorkeursformaten voor rasterafbeeldingen: 

  • JPEG is een universeel gebruikt formaat, gemakkelijk te openen door allerlei applicaties.
  • Met het TIFF-formaat behoud je de afbeelding zonder compressie, in de hoogste kwaliteit, maar wel in een omvangrijk formaat.
  • PNG is weliswaar een formaat met hoge kwaliteit en met een minder omvangrijk formaat dan TIFF, maar het formaat is niet in staat om bestandseigenschappen op te slaan zoals het type camera dat is gebruikt. Dit zit wel in JPEG en TIFF.

   Bron

Zie hier onder voorbeelden van Preferred formats:

DANS. (2015). DANS Preferred formats. De bijgewerkte versie kun je hier vinden:  
https://dans.knaw.nl/nl/deponeren/toelichting-data-deponeren/voor-het-deponeren/bestandsformaten
4TU.Centre for Research Data. (2014) Bestandsformaten. Retrieved https://researchdata.4tu.nl/fileadmin/editor_upload/pdf/File_formats/preffered_file_formats.pdf


botMessage_toctoc_comments_9210