Please select a page template in page properties.

Twee manieren om te starten

Cursusvarianten en inschrijving

De kern van Essentials 4 Data Support is het online cursusmateriaal. Naast kennis verwerven staan oefenen en kennis delen centraal. 

Je kunt de cursus op twee manieren volgen:

 1. Online-only  
  Je hebt toegang tot de hoofdstukken op de leeromgeving en kunt deze doorwerken op een manier die bij je past, aansluitend op je eigen leerbehoefte. Er is géén toegang tot de meeste opdrachten en tot de quizzes.
  Start de online-only-cursus
   
 2. Volledige cursus (online + bijeenkomsten + certificaat)
  • De volledige variant start met een cursusdag waarin je je medecursisten, je trainers en een aantal experts uit het veld ontmoet. Daarnaast geven de trainers uitleg over de opbouw van het online gedeelte van de cursus.
  • Tot aan de tweede bijeenkomst (ongeveer zes weken later) werk je de content op de online leeromgeving door en werk je aan opdrachten. Je krijgt onder andere een actualiteitsopdracht, gaat een datamanagementplan maken, reflecteert op je leerproces, geeft commentaar op een casus over het wettelijk kader waarin onderzoeksdata zich bevinden en sluit af met een keuze-opdracht.
   Een Google folder dient als plek om opdrachten in te leveren en met elkaar te discussiëren. 
  • De tweede cursusdag staat in het teken van cursistpresentaties en evaluatie. Daarnaast komt er nog een aantal experts vertellen over hun ervaringen en krijg je - als je alle opdrachten hebt gedaan - een certificaat.


Tijdsinvestering volledige cursus

Naast het volgen van de twee cursusdagen bedraagt de gemiddelde online studiebelasting vier tot eerder wel zes uur per week (50 uur in totaal).

Kosten

 • De online-only-varianten zijn gratis.
 • De complete variant van de cursus kost € 895 exclusief btw.


Cursusdata en locaties

Ieder jaar worden er drie trainingsrondes van Essentials georganiseerd, twee in het Engels en één in het Nederlands. Een trainingsronde omvat meestal een periode van zo'n 6 weken. Voor 2024 start de eerste ronde op donderdag 8 februari bij DANS in Den Haag, en eindigt op donderdag 21 maart bij SURF in Amsterdam. Je kan je hier inschrijven voor deze cursus. Voertaal voor deze eerste ronde van essentials is het Engels. Kort na de eerste ronde start de tweede ronde, dit zal de Nederlandstalige cursus zijn. Start op donderdag 29 februari in Utrecht bij Health-RI en afsluiting op dinsdag 16 april bij SURF, ook in Utrecht. 

De najaarscursus van 2024 begint waarschijnlijk in september en loopt door tot in november. Voor de exacte data is het verstandig de website in de gaten te houden.

 

Met de online-only-varianten kun je op elk gewenst moment beginnen.

Vragen

Heb je vragen over de cursusvarianten? Stuur dan een mail naar cursus@researchdata.nl.


Algemene voorwaarden

Annulering / no show

Mocht je onverhoopt niet deel kunnen nemen aan de cursus, laat het dan zo snel mogelijk weten via cursus@researchdata.nl. Dan kunnen wij wellicht nog iemand anders blij maken met de vrijgekomen plek.

Bij afmeldingen tot 7 dagen voor aanvang van de cursus (de datum van de eerste groepsbijeenkomst) vervalt de betalingsverplichting. Bij latere afmeldingen zijn wij genoodzaakt het volledige bedrag in rekening te brengen. Ook wanneer je zonder tijdige afmelding (tot 7 dagen voor aanvang van de eerste groepsbijeenkomst via cursus@researchdata.nl) niet bij de cursusdagen aanwezig bent, blijft de betalingsverplichting staan.  

 

Systeemkeuze

Wil je gebruik maken van alle functionaliteiten die de cursus Essentials 4 Data Support biedt, dan raden we je aan de cursus te volgen op een Desktop PC, laptop of een tablet (landscape-oriëntatie).